(recept
si oblíbilo 21 návštěvníků)
Lehký piškot s jablečným pyré a zakysanou smetanou
Potřebné ingredience
Na korpus : 3 vejce, 6 lžic horké vody, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g hladké mouky, 50 g solamylu, 1 rovnou lžičku prášku do pečiva
Na pyré : 5 menších jablek, 1 vanil.puding, 5 lžiček cukru, 1/2l vody, vani.cukr
Na polevu : 1 zakys.smetana, trochu bílé čokolády na vaření, ztužený tuk
marmeláda - nějaká kyselkavá - já dala malinovo-rybízovou směs
Postup přípravy
Nejdříve si upečeme korpus : Vejce s vodou vyšleháme při nejvyšší rychlosti do pěny. K této vaječné směsi poté přišleháme oba cukry, poté mouku smíchanou se solamylem a práškem do pečiva. Vlijeme do dortové formy, vymazané a vysypané moukou. Upečeme asi 15-20 minut při 200 st.
Zatím co se peče korpus si připravíme jablečnou směs - Oloupeme a nastrouháme jablka na slzičky, do kastrolku si dáme vařit spolu s poloviční dávkou vody - cca čtvrt litru jablka, osladíme a přidáme taky vanil.cukr, pudusíme asi 10 minut. Ve zbylé troše vody romícháme puding. Do uvařené směsi zamícháme zbytek vody s pudinkem a povaříme asi 3 minuty. Necháme stát.
Na mírně zchladlý upečený korpus natřeme marmeládu, dále navrstvíme jablečné pyré a nahoru si připravíme polevu.
Poleva - rozpustíme si kousek bílé čokolády - já použila pytlík cukrářské polevy s odstřihovacím růžkem (cca půlku tohoto pytlíku) a malou kostku ztuž.tuku. Do rozpuštěné čokolády vmícháme zakysanou smetanu a tímto nalijeme na jablka - dort máme pořád ve formě, aby to všechno drželo tvar a nestékalo. Dál už dort jen necháme uležet a hlavně ztuhnout.
Zatím co se peče korpus si připravíme jablečnou směs - Oloupeme a nastrouháme jablka na slzičky, do kastrolku si dáme vařit spolu s poloviční dávkou vody - cca čtvrt litru jablka, osladíme a přidáme taky vanil.cukr, pudusíme asi 10 minut. Ve zbylé troše vody romícháme puding. Do uvařené směsi zamícháme zbytek vody s pudinkem a povaříme asi 3 minuty. Necháme stát.
Na mírně zchladlý upečený korpus natřeme marmeládu, dále navrstvíme jablečné pyré a nahoru si připravíme polevu.
Poleva - rozpustíme si kousek bílé čokolády - já použila pytlík cukrářské polevy s odstřihovacím růžkem (cca půlku tohoto pytlíku) a malou kostku ztuž.tuku. Do rozpuštěné čokolády vmícháme zakysanou smetanu a tímto nalijeme na jablka - dort máme pořád ve formě, aby to všechno drželo tvar a nestékalo. Dál už dort jen necháme uležet a hlavně ztuhnout.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Vladik
(upraveno)
2. 10. 2008, 13:11
Dnes zkusím , vypadá to mňam . krásný podzim
pitruska82
(upraveno)
3. 10. 2008, 14:47
@Vladik
dejte vědět, jak vám chutnalo